Tsjechië

Praag: De stad van de astronomie

Close up detail of bohemian astronomical clock

De rijke astronomische geschiedenis van Praag

Praag is een stad die doordrenkt is van geschiedenis en cultuur. Niet veel mensen weten echter dat Praag ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de wereld van de astronomie. De stad heeft een rijke astronomische geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw.

Het beroemde Astronomische Uurwerk

Een van de meest bekende symbolen van Praag is het Astronomische Uurwerk. Dit prachtige klokkenwerk bevindt zich op het Oude Stadsplein en trekt jaarlijks duizenden toeristen. Het Astronomische Uurwerk werd gebouwd in de 15e eeuw en is een meesterwerk van astronomische techniek. Het toont niet alleen de tijd, maar ook de stand van de zon, de maan en verschillende astronomische gebeurtenissen.

De Charles Universiteit en Tycho Brahe

Praag herbergt ook een van de oudste universiteiten van Europa, de Charles Universiteit, opgericht in 1348. Deze universiteit heeft een rijke geschiedenis op het gebied van astronomie. In de 16e eeuw werd de beroemde Deense astronoom Tycho Brahe uitgenodigd om in Praag te werken. Hij bouwde een observatorium in de stad en voerde nauwkeurige waarnemingen uit die een basis vormden voor toekomstig astronomisch onderzoek.

Observatorium van Praag

Naast het observatorium van Tycho Brahe heeft Praag ook zijn eigen modern observatorium. Het Clementinum-Observatorium, opgericht in 1781, is een belangrijk centrum voor astronomisch onderzoek en publiekseducatie. Het biedt regelmatig rondleidingen en sterrenkijkavonden, waar bezoekers de kans krijgen om door krachtige telescopen naar de sterren te kijken.

Hedendaagse astronomie in Praag

Praag blijft ook vandaag de dag een centrum voor astronomisch onderzoek. De stad herbergt verschillende wetenschappelijke instituten, universiteiten en observatoria die zich bezighouden met uiteenlopende gebieden van de astronomie. Bovendien organiseert Praag regelmatig astronomische evenementen en congressen die experts uit de hele wereld samenbrengen.

Een must-visit bestemming voor astronomen

Voor liefhebbers van astronomie is Praag een absoluut must-visit bestemming. Naast het bewonderen van het Astronomische Uurwerk en het verkennen van de astronomische geschiedenis van de stad, kunnen bezoekers ook genieten van de vele sterrenkijkactiviteiten en educatieve programma’s die Praag te bieden heeft. Of je nu een amateur-sterrenkijker bent of een professionele astronoom, Praag zal je fascineren met zijn astronomische schoonheid.

Rating post

Ook interessant in Tsjechië