Tsjechië

Tsjechische kersttradities en feesten

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - DECEMBER 22, 2015: Old Town Square in Prague, Czech republic

De betekenis van kerst in Tsjechië

In Tsjechië is kerst een van de belangrijkste vieringen van het jaar. Het is een tijd van samenzijn, warmte en tradities. Tsjechische kersttradities hebben een rijke geschiedenis en zijn nauw verbonden met de cultuur en tradities van het land.

Advent – De voorbereiding op kerst

De adventsperiode begint vier weken voor kerst en wordt in Tsjechië gevierd met een adventskrans. Elke zondag wordt er een kaars aangestoken, totdat op de vierde zondag alle kaarsen branden. Het symboliseert de komst van het licht en de geboorte van Jezus.

Kerstavond – Heilig en magisch

In Tsjechië wordt kerstavond (24 december) als de meest belangrijke kerstdag beschouwd. De traditie wil dat alle gezinsleden en naasten samenkomen voor het kerstdiner. Het hoogtepunt van de avond is het verschijnen van de “Ježíšek” (kleine Jezus) die de cadeautjes voor de kinderen onder de kerstboom heeft gelegd. Het is een magische tijd waarin families genieten van elkaars gezelschap en de speciale kerstsfeer.

Kerstmis – Tijd voor religieuze vieringen

Kerstmis is ook een religieuze viering in Tsjechië. Veel mensen bezoeken op kerstdag de middernachtmis. Kerken zijn prachtig versierd en gevuld met kerstliederen en gebeden. Deze vieringen brengen mensen samen om de geboorte van Jezus te vieren.

Karpervis – De traditionele kerstmaaltijd

Een belangrijk onderdeel van de Tsjechische kersttraditie is het eten van karper op kerstavond. Veel gezinnen kopen een levende karper, die ze thuis in een badkuip houden totdat het tijd is om hem te bereiden. Het serveren van karper met aardappelsalade is een traditioneel kerstgerecht.

Přípitek – Toasten op het nieuwe jaar

Tijdens de kerstperiode wordt er in Tsjechië ook veel getoost op het nieuwe jaar. Mensen komen samen om samen te eten, te drinken en het jaar te vieren dat voor hen ligt. Het is een tijd van hoop, geluk en goede wensen voor de toekomst.

Feestelijke versieringen

Net als in veel andere landen, versieren Tsjechische families hun huizen met kerstversieringen. Kerstbomen worden versierd met lichtjes, ballen en slingers. Ook wordt er gebruik gemaakt van kerstballen gemaakt van gekleurd glas, die bekend staan als “vánoční kuličky”.

Conclusie

Tsjechische kersttradities en feesten zijn gevuld met betekenis, warmte en magie. Het is een tijd waarin Tsjechische families samenkomen, tradities in ere houden en genieten van de vreugde van het kerstseizoen. Of je nu in Tsjechië bent of elders, het ervaren van deze unieke kersttradities kan een bijzondere en betekenisvolle ervaring zijn.

Rating post

Ook interessant in Tsjechië