Tsjechië

Tsjechische tradities rondom Pasen

Traditional Easter painted colorful eggs are sold at a market in Prague, Czech Republic.

Tradities voorafgaand aan Pasen

Voordat Pasen in Tsjechië wordt gevierd, zijn er verschillende tradities die de komst van het lenteseizoen aankondigen. Een van deze tradities is het versieren van paaseieren, dat in het Tsjechisch “kraslice” wordt genoemd. Deze eieren worden met de hand beschilderd in heldere kleuren en versierd met ingewikkelde patronen. Het maken van kraslice is een sociale activiteit waarbij families en vrienden samenkomen om artistieke ontwerpen te creëren.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag wordt er in veel Tsjechische huizen een speciaal brood genaamd “mazanec” gebakken. Mazanec is een zoet brood gevuld met rozijnen en noten. Het wordt traditioneel gegeten tijdens het ontbijt op Paaszondag. Volgens de legende brengt het eten van mazanec op Goede Vrijdag geluk en voorspoed voor het komende jaar.

Paaseieren zoeken

Op Paaszondag gaan kinderen in Tsjechië op zoek naar paaseieren die in de tuin zijn verstopt. Het zoeken naar paaseieren is een populaire en vrolijke activiteit waarbij kinderen vaak worden geholpen door hun ouders. Degene die de meeste eieren vindt, wordt als gelukkig bestempeld voor het komende jaar. Het is gebruikelijk dat kinderen de gevonden eieren vervolgens met elkaar ruilen om hun verzamelingen compleet te maken.

Pomlázka-traditie

Een andere opmerkelijke Tsjechische traditie rondom Pasen is de “pomlázka”. Dit is een ritueel waarbij jonge meisjes en vrouwen met behulp van een gevlochten takje, ook bekend als “pomlázka”, jongens en mannen op hun rug slaan. Dit wordt gedaan om hen gezondheid en geluk te wensen voor het komende jaar. In ruil daarvoor ontvangen de meisjes eieren, snoep en soms zelfs geld als beloning voor hun “slagen”.

Pasen vieren met familie

Pasen is in Tsjechië een belangrijk moment om samen te komen met familie. Families komen bij elkaar voor een feestelijke maaltijd en genieten van traditionele gerechten zoals gekookte lam, aardappelpuree en mazanec. Ook wordt er vaak gedanst en gezongen om de vreugde van het seizoen te vieren.

Conclusie

De Tsjechische tradities rondom Pasen zijn vol van kleur en vreugde. Van het beschilderen van paaseieren tot het slaan met pomlázka en het genieten van heerlijke gerechten, Pasen in Tsjechië is een unieke ervaring die de komst van de lente viert en familiebanden versterkt.

Rating post

Ook interessant in Tsjechië